ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ МЕТОДУ ПРОВЕДЕННЯ САНАЦІЇ ПОРОЖНИНИ РОТА В ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ - Koval, O. I. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2020)
Мета: встановити безпечний проміжок часу проведення різних стоматологічних маніпуляцій в дітей віком до 3-х років на амбулаторному стоматологічному прийомі. Визначити показання для проведення санації порожнини рота під загальним знеболюванням. Матеріали і методи. Стоматологічне обстеження та проведення стоматологічних маніпуляцій різного ступеня складності проведено 110 дітям віком до 3-х років (проліковано 432 зуба) на базі Стоматологічного медичного центру при Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця. Дітей поділено на дві групи залежно від вибору методу лікування: І групу склали діти, санацію порожнини рота яким проводили за умов загального знеболювання (38 дітей); ІІ групу склали діти, санацію порожнини рота яким здійснювали без загального знеболювання (72 дитини). З метою визначення насичення киснем головного мозку застосовували метод церебральної оксиметрії. Для прогнозу когнітивних змін на фоні органічних порушень головного мозку ми використовували результати досліджень J. Meixensberger et al. (1998), де головним завданням стоматолога було не допустити зниження показників церебральної оксиметрії більше ніж на 20 %. Результати. Показання до проведення санації порожнини рота за умов загального знеболювання: – поверхневий карієс незалежно від його перебігу при кп ≥6; – середній карієс незалежно від його перебігу при кп ≥2; – глибокий карієс, хронічний перебіг при кп ≥2; – глибокий карієс, гострий перебіг при кп ≥1; – хронічний фіброзний пульпіт при кп ≥1; – хронічний періодонтит. Висновки. Вибір методу санації порожнини рота у дітей віком до 3-х років не залежить від виду темпераменту та типу фобій.