ХАРАКТЕРИСТИКА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ДОСТУПНОСТІ СІЛЬСЬКОМУ НАСЕЛЕННЮ ГІРСЬКОЇ І ПЕРЕДГІРСЬКОЇ ЗОН ПРОЖИВАННЯ ПЕРВИННОЇ ТА ДОЛІКАРСЬКОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ - Rohach, I. M.; Danko, D. V. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2020)
Мета: провести комплексну оцінку територіальної доступності сільському населенню гірської і передгірської зон Закарпатської області первинної та долікарської медичної допомоги. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження слугують дані державної та галузевої статистичної звітності за 2018 р., а методами – медико-статистичний метод та метод структурно-логічного аналізу. Результати. у 349 селах гірської та передгірської зон Закарпатської області проживає 503,1 тис. осіб. Протяжність доріг складає 3814,0 км, із яких з асфальтним покриттям – 342,9 (8,99 %) км, а 1107,0 (29,02 %) км у зимовий, весняний і осінній періоди є умовно проїзними. У передгірській зоні в розрізі адміністративних територій відстань від районного центру до найвіддаленішого села коливається від 24,5 км у Свалявському до 70 км у Тячівському районі. У Тячівському районі 20 км є умовно проїзними у весняний, зимовий та осінній періоди. Це означає, що в цей період року ускладнюється доїзд до вказаних сіл бригад екстреної медичної допомоги та забезпечення госпіталізації хворих осіб. У гірській географічній зоні в розрізі адміністративних територій відстань від районного центру до найвіддаленішого села коливається від 29 км в Міжгірському до 51 км у Воловецькому районі. Із загальної кількості доріг 26,12 % є умовно проїзними у весняний, зимовий та осінній періоди. Для надання долікарської допомоги відкрито 173 фельдшерсько-акушерських пункти та первинної лікарської допомоги – 157 сімейних лікарських амбулаторій. У передгірській зоні для надання первинної медико-санітарної допомоги 371,8 тис. сільському постійному населенню відкрито 108 сімейних амбулаторій з рівнем забезпеченості 2,90 амбулаторій на 10 тис. населення. У гірській зоні для надання первинної медико-санітарної допомоги 131,3 тис. сільському постійному населенню відкрито 49 сімейних амбулаторій з рівнем забезпеченості 3,73 амбулаторій на 10 тис. населення. Висновки. Отримані результати вказують на низький рівень територіальної доступності сільському населенню гірської і передгірської зон Закарпатської області первинної та долікарської медичної допомоги.