ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА ГОСТРИЙ ІНФАРКТ МІОКАРДА СЕРЕД ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Ohniev, V. A.; Podpriadova, A. A. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2020)
Мета: вивчити та провести аналіз захворюваності на гострий інфаркт міокарда серед дорослого населення Харківської області. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження слугували дані інформаційно-аналітичного центру медичної статистики щодо рівня захворюваності на гострий інфаркт міокарда серед населення Харківської області протягом 2014–2018 рр. У роботі використано бібліосемантичний та статистичний методи. Результати. За 5-річний період з 2014 до 2018 р. у Харківській області встановлено незначне зниження захворюваності на гострий інфаркт міокарда з 112,10 на 100 000 населення у 2014 р. до 100,77 на 100 000 населення у 2018 рр. При аналізі захворюваності по районах області встановлено, що найвищі показники захворюваності спостерігали у Барвінківському (149,59 на 100 000 населення), Зачепилівському (147,88 на 100 000 населення) та Красноградському (145,71 на 100 000 населення) районах. У результаті дослідження захворюваності на гострий інфаркт міокарда залежно від статі за період 2014–2018 рр. серед дорослого населення Харківської області встановлено, що показник захворюваності у чоловіків значно вищий, ніж у жінок. Висновки. Незважаючи на незначне зниження захворюваності на гострий інфаркт міокарда, цей показник залишається на досить високому рівні. Враховуючи це, виникає необхідність в оптимізації первинної профілактики та наданні медичної допомоги хворим на інфаркт міокарда.