СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ, ДЕТЕРМІНАНТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МЕДИЧНОГО ТА ЛІКУВАЛЬНО-ОЗДОРОВЧОГО SPA- ТА WELLNESS-ТУРИЗМУ В СВІТІ - Mochulska, O. M.; Shulhai, A. H.; Oshlianska, O. A.; Bondarchuk, V. I.; Zavidnyuk, Yu. V.; Chornomydz, I. B.; Dobrovolska, L. I.; Sverstiuk, A. S. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2019)
Мета: проаналізувати сучасний стан, основні тенденції та особливості функціонування туристичної інфраструктури, вивчити детермінанти, перспективи розвитку медичного та лікувально-оздоровчого spa- та wellness-туризму в світі. Матеріали і методи. У дослідженні застосовано бібліосемантичний, структурно-логічний, математично-статистичний та аналітичний методи. Результати. Медичний і лікувально-оздоровчий spa- та wellness-туризм перебуває на стадії активного швидкого розвитку. Spa- та wellness-відпочинок є складовою частиною життя населення в більшості країн в усьому світі. Клієнт (пацієнт), обравши медичний, лікувально-оздоровчий spa- та wellness-туризм, зможе одночасно відпочити, комплексно обстежитись і лікуватись, омолоджуватись і покращувати свій зовнішній вигляд. Медичний і лікувально-оздоровчий spa- та wellness-туризм має такий великий потенціал, що тепер виділяється у самостійний сегмент туристичного ринку з широким колом інвестиційних можливостей: від масштабних готельних проектів, що прилягають до клінік та розташовані в межах міста, до вже існуючих спеціалізованих комплексів із деякими модифікаціями у структурі послуг. Висновки. Медичний, лікувально-оздоровчий spa- та wellness-туризм є найперспективнішими видами туризму в світі, які активно розвиваються під впливом низки політичних та економічних чинників, що зумовлені трансформаційними процесами, що відбуваються в світі.