Пам’яті Олександри Андріївни Бесєдіної - Kolektyv, Tvorchyy (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2019)
01 липня 2018 року пішла з життя видатний науковець, засновник гігієнічної школи підліткової медицини України, член Харківського обласного товариства гігієністів, доктор медичних наук, професор О.А.Бесєдіна. Все своє життя Олександра Андріївна присвятила науковій діяльності в галузі гігієни дітей та підлітків, виховала плеяду вчених, серед яких Г.М.Даниленко, О.Ю.Куракса, О.І.Мішура, В.Г.Літвінов, Т.М.Колпакова, В.А.Гапон та інш. Головним напрямком наукової діяльності було розроблення нових фізіолого-гігієнічних принципів оптимізації умов, режимів навчання та фізичного виховання учнів загально-освітніх шкіл, ПТНЗ (професійно-техничних навчальних закладів); переліку професій для дітей-інвалідів з соматичними захворюваннями та психічними вадами розвитку з метою їх навчання та подальшого працевлаштування; комплексної системи оздоровлення школярів з різним рівнем здоров'я у дитячих таборах.