ПОТРЕБИ УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК СОМАТИЧНОЇ ПАТОЛОГІЇ В ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБАХ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ВИРОБАХ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Yavorovenko, O. B.; Belyayeva, N. M.; Kurylenko, I. V.; Tomaschuk, L. V.; Yavorovenko, M. F.; Pavlichenko, G. V. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2019)
Мета: визначити потреби учасників антитерористичної операції з інвалідністю внаслідок соматичної патології в технічних засобах реабілітації та виробах медичного призначення. Матеріали та методи. На основі аналізу індивідуальних програм реабілітації, розроблених медико-соціальними експертними комісіями 19 областей України, розраховані показники потреб учасників антитерористичної операції з інвалідністю внаслідок соматичної патології в технічних засобах реабілітації та виробах медичного призначення. Результати. В структурі заходів медико-соціальної реабілітації учасникам антитерористичної операції з інвалідністю рекомендації щодо технічних засобів склали 2,3%, медичних виробів – 0,1%. Загалом було призначено 327 рекомендацій із засобів реабілітації (в середньому на 1 особу – 0,17) та 31 рекомендацій з медичних виробів (0,016). Серед технічних засобів найбільшою була потреба у засобах пересування та протезних виробах; у осіб старших 60 років та з інвалідністю І групи; у Тернопільській області та м. Києві; при хворобах кістково-м’язової системи та нервової системи. Серед медичних виробів – у гігієнічних засобах для догляду, наборах для аорто-коронарного шунтування; у хворих молодого віку та осіб з інвалідністю І групи; в Івано-Франківській області; при хворобах вуха та соскоподібного відростку. Висновки. Визначення особливостей потреб в технічних засобах реабілітації та виробах медичного призначення учасників антитерористичної операції з інвалідністю внаслідок соматичної патології в залежності від віку, важкості інвалідності, виду засобу (виробу), регіональної належності є організаційно-методичною основою для удосконалення системи медико-соціальної реабілітації таких осіб як в цілому, так і на регіональному рівні.