ПЛАЗМОВИЙ РІВЕНЬ АЛЬДОСТЕРОНУ В ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ ЗАЛЕЖНО ВІД ГЕНДЕРНО-ВІКОВИХ І КЛІНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК - Onyshсhuk, T. P. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2019)
Мета: визначення плазмового рівня альдостерону в пацієнтів із гіпертонічною хворобою ІІ стадії та наявних факторів ризику. Матеріали і методи. Основну групу обстежених склало 160 хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії різної статі, віком 19–60 років, контрольну групу – 27 практично здорових, віком 19–56 років. Рівень альдостерону визначали за допомогою імуноферментного аналізу методом ELISA з використанням реактивів IBL International GmbH (Канада). Результати. Доведено значно вищий рівень альдостерону: в пацієнтів із гіпертонічною хворобою ІІ стадії молодого та середнього віку порівняно з практично здоровими (293 проти 32 пг/мл, p<0,0001); у пацієнтів із ІІ і ІІІ ступенем артеріальної гіпертензії порівняно із І; із абдомінальним ожирінням порівняно з хворими без ожиріння; у випадках з оптимальною і надлишковою масою тіла порівняно з абдомінальним ожирінням; у хворих із дисліпідемією порівняно з нормальним рівнем проатерогенних ліпідів; у випадках із відсутніми і одним фактором ризику порівняно з 2–4. Висновки. Вивчення впливу альдостерону на формування змін серцево-судинної системи на фоні артеріальної гіпертензії у гендерно-віковому аспекті та наявності факторів ризику надасть змогу вдосконалити алгоритми діагностики та виявлення хворих на артеріальну гіпертензію.