ДИНАМІКА ПІСЛЯІНФАРКТНОГО РЕМОДЕЛЮВАННЯ СЕРЦЯ ЗА ДАНИМИ ЕХОКАРДІОСКОПІЇ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ РАМІПРИЛУ І ЗОФЕНОПРИЛУ - Bidovanets, L. Yu. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2019)
Мета: оцінити динаміку післяінфарктного ремоделювання серця у хворих на гострий інфаркт міокарда на тлі приймання препаратів групи інгібіторів ангіотензинперетворювального ферменту раміприлу і зофеноприлу. Матеріали і методи. Обстежено 54 хворих на гострий інфаркт міокарда, до складу комплексної терапії яких включено раміприл і зофеноприл. Оцінювали та порівнювали розміри серця за результатами ехокардіоскопії, рівень артеріального тиску, частоту серцевих скорочень та величину подвійного добутку. Результати. Включення у комплексну терапію хворих на гострий інфаркт міокарда раміприлу і зофеноприлу супроводжується практично однаковим ефектом щодо зниження артеріального тиску та його стабільного утримання в межах фізіологічної норми протягом 3 місяців післяінфарктного періоду. Застосування зофеноприлу, порівняно з раміприлом, у хворих, які перенесли гострий інфаркт міокарда, через 3 місяці супроводжується істотним зниженням частоти серцевих скорочень, подвійного добутку, кінцево-систолічного обʼєму (на 18,7 %), збільшенням фракції викиду (на 16,8 %), що свідчить про позитивний вплив препарату не тільки на величину артеріального тиску, але й на стан міокарда та його відновлення в післяінфарктний період. Висновки. Включення у комплексну терапію хворих на гострий інфаркт міокарда раміприлу і зофеноприлу створює передумови для зниження тяжкості ушкодження міокарда та його відновлення в післяінфарктний період.