ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ ПРОДУКЦІЄЮ, ОТРИМАНОЮ ПРИ ВИКОНАННІ НАУКОВИХ РОЗРОБОК УСТАНОВАМИ ГАЛУЗІ У 2014–2016 рр. - Zakrutko, L. I.; Gorban, Ye. M.; Bilan, L. G.; Movchun, N. O. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2018)
Мета: дослідити інформаційне забезпечення сфери охорони здоров’я України продукцією, отриманою при виконанні наукових розробок установами галузі у 2014–2016 рр. Матеріали і методи. Проведено ретроспективний аналіз реєстрів галузевих нововведень, переліку наукової (науково-технічної) продукції, призначеної для впровадження досягнень медичної науки у сферу охорони здоров’я, звітів установ щодо моніторингу впровадження наукової (науково-технічної) продукції протягом 2014–2016 років з моменту її створення. Результати. За період 2014–2016 рр. переважну більшість нововведень для впровадження у сферу охорони здоров’я було запропоновано ВМНЗ галузі. Кваліметрична характеристика нововведень за назвою лікарської (провізорської) спеціальності у 2016 р. показала, що високе кількісне співвідношення припадає на 10 спеціальностей (22,2 % від загальної кількості проаналізованих спеціальностей). Найбільше запропоновано у 2016 р. нові способи лікування (34,8 %) та нові способи діагностики (28,1 %) серед загальної кількості нововведень. Висновки. Результати аналізу щорічної динаміки запропонованих для впровадження в практику охорони здоров’я України інновацій протягом 2014–2016 рр. свідчить, що за рядом напрямів розробки відповідають нагальним пріоритетам сфери охорони здоров’я.