МОНІТОРИНГ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ІННОВАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ᾽Я УКРАЇНИ У 2017 р. - Zakrutko, L. I.; Bilan, L. G.; Ilnitskaya, L. V.; Novgorodskaya, L. M.; Myslytskyi, O. V. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2018)
Мета: провести моніторинг основних засобів інноваційного забезпечення у сфері охорони здоров’я України у 2017 р. Матеріали і методи. Проаналізовано основні засоби інноваційного забезпечення у сфері охорони здоров’я України, розроблені у 2017 р. Застосовано методи експертної оцінки, статистичного, системного, структурно-логічного та кластерного аналізу. Результати. Ретроспективний аналіз основних засобів інноваційного забезпечення у сфері охорони здоров’я України у 2017 р. показав, що за даний період найбільше було розроблено методичних рекомендацій та інформаційних листів установами МОЗ України – 83,74 % та 80,95 % відповідно. Установи-розробники найбільшу увагу приділяли проблемам «Фармакологія. Фармація. Клінічна фармакологія і клінічна фармація. Організація і управління фармацією» та «Стоматологія». За вказаний період науковцями було запропоновано найменшу кількість як методичних рекомендацій, так й інформаційних листів за медичними напрямами «Медична генетика», «Судова медицина» та «Урологія». Висновки. Для підвищення рівня здоров᾽я населення та покращення якості його медичного обслуговування необхідно розробляти більше засобів наукової комунікації з подальшим їх впровадженням у практичну діяльність закладів охорони здоров᾽я.