СОЦІАЛЬНИЙ СТАТУС ХВОРИХ НА ІНФАРКТ МІОКАРДА ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ВИБІР МЕТОДИКИ ЛІКУВАННЯ І ШЛЯХИ ГОСПІТАЛІЗАЦІЇ - Terenda, N. O. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2017)
Мета – вивчити вплив соціального статусу хворих на інфаркт міокарда (ІМ) на шляхи госпіталізації та методи лікування даного захворювання. Матеріали і методи. У дослідженні використано дані з медичних карт стаціонарного хворого. Використано методи: викопіювання даних, статистичний, аналітичний. Результати. Для проведення дослідження відібрали три групи пацієнтів з діагностованим ІМ, яким було проведено стентування коронарних артерій (СКА) (перша група), тромболітичну терапію (ТЛТ) (друга група) та традиційне лікування (третя група). При аналізі шляхів направлення хворих на госпіталізацію виявлено, що особи першої та другої груп найчастіше доставлялися на стаціонарне лікування бригадою екстреної медичної допомоги (ЕМД). Вивчення соціального статусу пацієнтів з ІМ виявило значне переважання осіб пенсійного віку (57,8%) над іншими категоріями. Висновки. Встановлено, що хворі з ІМ, яким проводили СКА, найчастіше поступали в лікувальний заклад за направленням бригади ЕМД або інших лікувально-профілактичних закладів. Хворі на ІМ, яким проводили ТЛТ, також переважно були госпіталізовані за направленням бригади ЕМД. Особам пенсійного віку достовірно менше проводили СКА та ТЛТ і вони часто поступали на стаціонарне лікування за направленням лікарів амбулаторно-поліклінічних закладів.