МІГРАЦІЯ НАСЕЛЕННЯ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЕПІДЕМІЧНУ СИТУАЦІЮ З МАЛЯРІЇ У РЕСПУБЛІЦІ ТАДЖИКИСТАН - Aliyev, S. P.; Saparova, N. H.; Saidov, J. M. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2017)
Мета: вивчити вплив міграції населення на епідемічну ситуацію з малярії у Республіці Таджикистан. Матеріали і методи. Проведено ретроспективний статистичний аналіз захворюваності на малярію та впливу міграції на епідемічну ситуацію в РТ протягом 1990–2000 рр. Інформаційна база: дані Республіканського Центру медичної статистики та інформації, Державного комітету статистики, Служби державного санітарно-епідеміологічного нагляду Республіки Таджикистан, стратегічні, програмні документи ВООЗ. Результати. Встановлено вплив міграції на епідемічну ситуацію з малярії у республіці в 1997–2000 рр.: міграція сприяла збільшенню захворюваності на малярію в 1,5–2,5 разу, стала пусковим моментом для її подальшого поширення в країні, що стосувалося і випадків тропічної та триденної форм малярії, поширених в Афганістані. Встановлено перевищення рівнів захворюваності на малярію в прикордонних з Афганістаном районах. Висновки. Виявлені особливості впливу міграції на епідемічну ситуацію з малярії доцільно враховувати при розробці заходів щодо подальшого вдосконалення профілактичних протималярійних заходів.