РОЛЬ МІКРООРГАНІЗМІВ, ВИДІЛЕНИХ ІЗ ПАРОДОНТАЛЬНИХ КИШЕНЬ В ПАТОГЕНЕЗІ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ПАРОДОНТИТУ У ОСІБ З ЛЯМБЛІОЗНОЮ ІНВАЗІЄЮ - Savel’eva, N. N. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2017)
Питання етіопатогенезу генералізованого пародонтиту хронічного перебігу у осіб з паразитарною інвазією до теперішнього часу залишаються маловивченими. Метою цієї роботи було вивчення ролі мікробів, виділених з пародонтальних кишень, у розвитку генералізованого пародонтиту в осіб з лямбліозом. Матеріали і методи. Було обстежено 120 хворих на генералізований пародонтит І–ІІ ступеня тяжкості хронічного перебігу на тлі лямбліозу (основна група). Групу порівняння склали 90 осіб з ГП І–ІІ ступенів тяжкості хронічного перебігу без лямбліозної інвазії. Контрольна група представлена 30 особами без патології пародонта і хронічної патології інших систем, які в період обстеження вважалися практично здоровими. Мікробіологічні дослідження включали виділення та ідентифікацію мікроорганізмів з використанням техніки аеробного і анаеробного культивування. Статистичну обробку матеріалів проводили з використанням методів математичної статистики для аналізу отриманих даних. Результати. Встановлено, що у мікроорганізмів, які колонізують пародонтальні кишені у хворих на генералізований пародонтит І–ІІ ступенів тяжкості на тлі лямбліозу, присутні антигени тканинних структур пародонта. Висновок. Мікроорганізми пародонтальних кишень є не тільки індукторами банального запалення в тканинах пародонта внаслідок їх патогенних властивостей (токсиноутворення, продукції ферментів агресії тощо), але й виступають потужним фактором, що модифікує силу і спрямованість вектора імунної реакції. Імунна реакція, яка за своєю природою і суттю є виключно захисним механізмом організму, здатна під впливом мікробів, що експресують тканинні антигени мімікрії, перетворюватися на чинник агресії проти власних тканин.