АНТИАЛКОГОЛЬНА РОБОТА ЛІКАРЯ ЗАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ-СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ - Kruchanytsia, V. V. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2016)
Мета: визначити основні напрямки антиалкогольної діяльності лікаря загальної практики – сімейного лікаря (ЛЗПСЛ) в умовах реформування галузі охорони здоров’я. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження стали результати попередніх досліджень автора з вивчення детермінант зловживання населенням алкогольними напоями та аналіз наукових публікацій за темою. Основні методи дослідження – бібліосемантичний, структурно-логічного аналізу, описового моделювання, експертних оцінок та системного підходу. Запропоновані напрямки антиалкогольної діяльності ЛЗПСЛ були оцінені 50 експертами. Результати. Експертами найбільше підтримано наступні види антиалкогольної діяльності ЛЗПСЛ: усі види інформаційно-просвітницької роботи, включаючи створення школи здоров’я «Тверезе життя»; створення психореабілітаційних амбулаторних центрів за місцем роботи або на базі сімейних амбулаторій; міжсекторальний підхід до антиалкогольної діяльності на рівні громади, включаючи залучення до такої роботи церкви. Найменше підтримано наступні види антиалкогольної діяльності ЛЗПСЛ: лікування та диспансерний нагляд осіб, що зловживають алкоголем, за розробленою спільно з лікарем-наркологом програмою. Висновки. Запропоновано підходи до організації антиалкогольної роботи ЛЗПСЛ, використання яких має забезпечити ефективність профілактичних та лікувальних заходів.