ІНВАЛІДНІСТЬ ДІТЕЙ ЯК ПРОБЛЕМА ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВЯ: ПРОФІЛАКТИКА ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ - Slabkiy, G. O.; Shafranskiy, V. V.; Dudina, O. O. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2016)
Мета: вивчити та проаналізувати стан інвалідності дітей в Україні з позиції необхідності профілактики інвалідності дітей та забезпечення їх реабілітації в умовах системи громадського здоров’я. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження стали дані галузевої статистичної звітності за період 2011–2015 рр. У ході дослідження використано статистичний та бібліосемантичний методи. Результати. Станом на 31.12.2015 р. в Україні налічувалося 153547 дітей-інвалідів. Зареєстровано зменшення поширеності інвалідності з 207,6 на 10 тис. дітей віком до 18 років у 2011 р. до 201,6 у 2015 році. Первинна інвалідність за цей період зменшилася з 23,4 до 21,6 на 10 тис. дитячого населення. Найбільш інвалідизуючими хворобами є природжені вади розвитку, деформації та хромосомні аномалії, розлади психіки та поведінки і хвороби нервової системи. Показники інвалідності дітей мають суттєві відмінності за регіонами. Висновки. У вирішення питань профілактики інвалідності дітей та реабілітації дітей-інвалідів має значний внесок зробити система громадського здоров’я, яка сьогодні формується в України.