СТАН ЗАСТОСУВАННЯ ПРОФІЛАКТИЧНИХ МЕТОДІВ У ПРАКТИЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЛІКАРІВ ЗАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ – СІМЕЙНИХ ЛІКАРІВ - Rynda, F. P. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2016)
Мета – вивчення застосування профілактичних методів у роботі закладів первинної медико-санітарної допомоги. Матеріали і методи. Проаналізовано інформацію від регіонів щодо застосування профілактичних методів за спеціально розробленою формою та результати анкетування лікарів загальної практики – сімейних лікарів. Застосовано інформаційно-аналітичний і соціологічний методи. Результати. Аналіз інформації з регіонів та відповіді респондентів засвідчили, що вони загалом позитивно оцінюють профілактичну роботу лікарів загальної практики – сімейних лікарів. Головною причиною, що заважає наданню профілактичних послуг, є відсутність об’єктивних передумов. Водночас найбільш високо оцінюються пасивні, а не активні стратегії профілактики. Відмічено, що короткотермінові інтервенції щодо корекції способу життя плутають з індивідуальними бесідами на амбулаторних прийомах. З’ясовано, що для надання профілактичних послуг необхідно не менше п’яти хвилин на одного пацієнта. Більшість регіонів схвалюють необхідність корекції існуючих обліково-звітних форм для закладів первинної допомоги у частині профілактики. Висновки. На разі немає обґрунтованої системи або напрацювань щодо профілактичної діяльності спеціалістів із сімейної медицини.