ОБҐРУНТУВАННЯ НОРМАТИВІВ НАВАНТАЖЕННЯ ЛІКАРІВ АКУШЕРІВ-ГІНЕКОЛОГІВ АКУШЕРСЬКИХ СТАЦІОНАРІВ РІЗНИХ РІВНІВ - ГІНЗБУРГ, В. Г. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2016)
Мета: обґрунтувати нормативи навантаження на лікарів-акушерів-гінекологів пологових стаціонарів різних рівнів на підставі вивчення витрат робочого часу на різні види робіт і робочі операції з експертною їх корекцією. Матеріали і методи. Дослідження проводилося фотохронометражним методом протягом 2-х тижнів в цілодобовому режимі. Дослідженням було охоплено 218 робочих змін, 41 лікаря-акушера-гінеколога. Результати. Дослідженням встановлено, що у великих акушерських стаціонарах, які працюють інтенсивно, нормативне і фактичне навантаження на лікарів, виражене в числі пролікованих пацієнтів, практично не відрізняються, у менш потужних стаціонарах нормативне навантаження порівняно з фактичним зростає, що є підставою для подальшої оптимізації мережі родопомічних відділень. Висновки. Дані фотохронометражних досліджень, скориговані експертами, дають можливість встановити нормативи числа прийнятих пологів одним лікарем-акушером-гінекологом у стаціонарах різного рівня. Ключові слові: нормативи навантаження; лікар-акушер-гінеколог; акушерські стаціонари; заклади охорони здоров'я, що надають вторинну і третинну медичну допомогу; фотохронометраж.