МОНІТОРИНГ НАУКОВОЇ (НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ) ПРОДУКЦІЇ ЗА ОСТАННІ ШІСТЬ РОКІВ ТА ВПЛИВ МЕДИЧНОЇ НАУКИ НА СТАН ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Zakrutko, L. I. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2016)
Мета: оцінка наукової (науково-технічної) продукції та ефективність її впровадження у сферу охорони здоров’я України за період 2010–2015 роки. Матеріали і методи. Проведено ретроспективний аналіз реєстрів галузевих нововведень, переліку наукової (науково-технічної) продукції, призначеної для впровадження досягнень медичної науки у сферу охорони здоров’я, звітів установ щодо моніторингу впровадження наукової (науково-технічної) продукції протягом трьох років з моменту її створення. Результати. За період 2010–2015 рр. найбільшу кількість інновацій запропоновано з проблеми «Хірургія, хірургія серця і магістральних судин». Рівень доведеності первинних даних у більшості наукових розробок, запропонованих науковими установами МОЗ України для впровадження у сфері охорони здоров’я України, відповідають рівню добре проведених досліджень. Більшість наукових розробок було впроваджено на третинному та вторинному рівнях медичної допомоги. Висновки. Надані пропозиції щодо покращення впровадження в практику наукових розробок з метою ефективного впливу медичної науки на стан здоров’я населення України.