ПЕРСОНАЛІСТИЧНА БІОЕТИКА У ЗАКОНОДАВЧОМУ РЕГУЛЮВАННІ ДОПОМІЖНИХ РЕПРОДУКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УКРАЇНІ - Tolokova, Т. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2015)
Мета: формування знань щодо етичних та законодавчих документів, які захищають індивідуум, суспільство і людство в цілому від небажаних і згубних наслідків упровадження в практику нових медико-біологічних технологій. Матеріали і методи. За допомогою бібліографічного та герменевтичного методу проведено аналіз нормативних документів та етичних актів. Результати. Наукові дослідження біологічної природи людського ембріона свідчать про те, що від моменту запліднення ембріон має всі характеристики людської істоти. Це зумовлює необхідність законодавчого регулювання допоміжних репродуктивних технологій та їх альтернативи – НаПроТехнології для вирішення проблем неплідності, ставлення до статусу ембріону людини як до людської особи, наділеної людською гідністю, який від моменту запліднення заслуговує пошани. Висновки. У сучасній системі охорони здоров’я виникає необхідність перегляду чинного законодавства через усвідомлення основних засад персоналістичної біоетики щодо втручань у людський організм, зокрема щодо вирішення проблем неплідності.