ЗАБЕЗПЕЧЕНІСТЬ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я МЕДИЧНИМИ ЗАКЛАДАМИ ТА МЕДПЕРСОНАЛОМ - Petrashyk, Yu. M. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2015)
Мета: виявити особливості забезпеченості системи охорони здоров’я медперсоналом, медичними закладами та устаткуванням, вивчити сучасний стан та тенденції в охороні здоров’я у світі та в Україні. Матеріали і методи. У дослідженні використано статистичні дані ВООЗ щодо стану охорони здоров’я у країнах світу та показники ресурсів охорони здоров'я в Україні; застосовувалися методи статистичного аналізу, синтезу та дедукції для виявлення забезпеченості медперсоналом, медичними закладами та устаткуванням. Результати. Встановлено, що у сфері охорони здоров’я в Україні і світі спостерігаються наступні тенденції: зменшення загальної кількості лікарняних ліжок при зростанні інтенсивності їх роботи; збільшення кількості спеціалізованих відділень; зростання ваги невідкладної медичної допомоги. Висновки. Проведений аналіз дозволяє робити прогноз щодо необхідності тих чи інших видів медичних послуг та відповідних змін в організації охорони здоров’я.