СТАН ЗАХВОРЮВАНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ МАРГАНЦЕВОРУДНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - ВАРИВОНЧИК, Д.В.; ХАРКІВСЬКА, С.В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2014)
Мета: провести поглиблений аналіз захворюваності працівників марганцеворудної промисловості. Матеріали і методи. Проведено аналіз поширеності патології за класами МКХ-10 серед працівників двох гірничозбагачувальних комбінатів (12800 працівників). Результати. Серед працівників марганцеворудної промисловості спостерігається підвищення поширеності патологічних станів, які пов’язані зі стажем роботи, умовами праці. Визначено, що серед працівників підвищено рівні виробничо зумовленої патології: нервової системи, ока, системи кровообігу, органів дихання, органів травлення, кістково-м'язової системи та сполучної тканини, сечостатевої системи. Виявлення серед працівників професійних захворювань – неповне. У більшості випадків відбувається приховування професійної патології (хронічної марганцевої інтоксикації, вібраційної хвороби, професійного раку, пневмоконіозу тощо) за рахунок реєстрації загальної патології. Висновки. Існує потреба в удосконалені заходів з виявлення, реєстрації та обліку професійної патології серед працівників марганцеворудної промисловості. КЛЮЧОВІ СЛОВА: марганцеворудна промисловість, працівники, поширеність патології.