СИТУАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ СТАНУ ЗДОРОВ’Я ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ - ДУДІНА, О.О.; ТЕРЕЩЕНКО, А.В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2014)
Мета: аналіз змін захворюваності та поширеності хвороб дітей України. Матеріали і методи. Здійснено аналіз динаміки захворюваності і поширеності хвороб дітей в розрізі регіонів, основних класів хвороб та вікових категорій за даними державної статистики. Застосовано методи епідеміологічного аналізу, статистичний, графічного зображення. Результати. Встановлено, що упродовж останніх п’яти років рівні дитячої захворюваності і поширеності хвороб залишаються високими – поширеність хвороб становила 1938,9 у 2009 р. і 1920,34 у 2013 р. на 1000 дітей відповідного віку, а захворюваність – 1393,9 та 1394,4 відповідно. Виявлено зменшення захворюваності та зростання поширеності хвороб з віком. Динаміка захворюваності і поширеності хвороб дітей має різноспрямовані тенденції –убуток захворюваності дітей першого року життя (9,6%), захворюваності і поширеності хвороб дітей віком 0–6 років (6,8% і 7,2% відповідно), приріст захворюваності і поширеності хвороб дітей віком 7–14 років (1,1% і 1,1% відповідно) та дітей підліткового віку (відповідно 8,4% та 10,2%). Висновки. В Україні упродовж останніх п’яти років утримується дестабілізація здоров’я дітей. КЛЮЧОВІ СЛОВА: дитяче населення, захворюваність, поширеність хвороб, тенденції.