ОБҐРУНТУВАННЯ НОРМАТИВІВ НАВАНТАЖЕННЯ ЛІКАРІВ-НЕОНАТОЛОГІВ АКУШЕРСЬКИХ СТАЦІОНАРІВ РІЗНИХ РІВНІВ - ГІНЗБУРГ, В.Г.; ЛЕХАН, В.М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2014)
Мета: обґрунтувати нормативи навантаження на лікарів-неонатологів у пологових стаціонарах різних рівнів на підставі вивчення витрат робочого часу на різні види робіт і робочі операції з експертною їх корекцією. Матеріали та методи. Дослідження проведено фотохронометражним методом протягом двох тижнів у цілодобовому режимі. Охоплено 135 робочих змін та 17 лікарів-неонатологів. Результати. Встановлено, що в акушерських стаціонарах третинного рівня, які працюють інтенсивно, нормативне і фактичне навантаження на лікарів-неонатологів, виражене в числі новонароджених, які отримали допомогу, практично не різниться, у стаціонарах вторинного рівня нормативне навантаження порівняно з фактичним більше (особливо в стаціонарах рівня 2А), що є підставою для подальшої оптимізації мережі та організації роботи родопомічних відділень. Висновки. Дані фотохронометражних досліджень, скориговані експертами, дають змогу встановити нормативи числа новонароджених, які мають обслуговуватися одним лікарем-неонатологом у стаціонарах різного рівня. КЛЮЧОВІ СЛОВА: нормативи навантаження, лікарі-неонатологи, акушерські стаціонари, заклади охорони здоров’я, які надають вторинну і третинну медичну допомогу, фотохронометраж.