СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК САНІТАРНО-АВІАЦІЙНОЇ СЛУЖБИ ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ - ЗАЙЦЕВ, В. В.; РОДИНСЬКИЙ, Р. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: всебічно дослідити та висвітлити історію санітарної авіаційної служби Дніпропетровської області від її зародження до сучасного стану. Реконструювати ключові етапи розвитку не лише хронологічно, а й контекстно, проаналізувати історичні, економічні, політичні регіональні чинники та фактори, що впливали на її зміни: від оснащення та технологічних інновацій до інституціональних змін. Матеріали та методи. Історичні матеріали, зокрема монографії, публікації періодичних видань, офіційні постанови, закони, оцифровані архіви довідки та державні звіти. При цьому застосовувалися бібліосемантичний, описовий та історичний методи обробки даних. Результати. Служба санітарної авіаційної допомоги Дніпропетровщини має об’ємну та примітну історію з власними чіткими регіональними особливостями, значними змінами, які відбулися від першого польоту під дією низки факторів, зокрема історико-геополітичних, економічних, культурних, медичних. Зібраний матеріал та процес його структурованого вивчення уявляється цінним внеском у загальному аналізі регіональних служб санітарної авіації України, що в подальшій перспективі може стати методичним матеріалом для розвитку та розбудови ланцюга екстреної медицини в Україні, створюючи значні перспективи. Висновки. Історія санітарної авіаційної служби Дніпропетровщини характеризується низькою характерних особливостей, зокрема формування та розвиток на стику століть у складних гартувальних умовах у межах економічних криз, інституціонально-бюрократичних, політичних викликів та особливостей воєнного часу. Така парадигма та характер розвитку й формування не тільки демонструє витривалість та адаптивність відповідного галузево-професійного осередку, а й дає змогу формувати значний потенціал для подальшого розвитку на загальнодержавному рівні.