АНАЛІЗ ДОСЛІДЖЕНЬ МІКРОПЛАСТИКУ У ВОДІ ВОДОЙМ - БАБІЄНКО, В. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: узагальнити дані літератури щодо забруднення мікропластиком водного середовища з метою розробки рекомендацій для дослідників у цій галузі щодо швидкого розуміння стану поточних досліджень. Матеріали і методи. Використано аналіз статей, опублікованих у ключових журналах, індексованих у Web of Science з 2011 до 2023 року, з використанням CiteSpace та VOSviewer для вилучення й візуалізації даних. Результати. Мікропластик у воді став суттєвою проблемою для громадськості останніми роками через його потенційний негативний вплив на здоров’я людини та тварин. Результати свідчать про помітне збільшення як кількості публікацій, так і цитувань з 2018 року. Спочатку Велика Британія була на передовій дослідницькій позиції в цій галузі, із часткою публікацій 16,59 % з 2011 до 2017 року та 4,37 % з 2018 до 2023 року. Однак частка публікацій у Китаї зросла з 10,31 до 40,45 %. Бюлетень про забруднення морського середовища не лише був одним із перших, хто зробив внесок у цю галузь, а і є рекордсменом за найбільшою кількістю опублікованих статей. Аналіз ключових слів указує на тенденції досліджень та актуальні теми. Нещодавні дослідження методів видалення мікропластику переважно зосереджені на адсорбції. Ба більше, дослідження, що зосереджені на мікропластику в поверхневих водах, також привернули значну увагу. Пропонується комплексний огляд досліджень. Надано рекомендації щодо майбутніх напрямів дослідження мікропластику. Висновок. Проведений аналіз визначає тенденції досліджень мікропластику: від ідентифікації забруднення мікропластиком водойм через оцінку його шкідливого впливу до розробки методів видалення.