ІНСТРУМЕНТАРІЙ ІЗ ВИВЧЕННЯ ДУМКИ МЕНЕДЖЕРІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЩОДО ПИТАНЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я АКУШЕРСЬКО-ГІНЕКОЛОГІЧНОГО ПРОФІЛЮ - МИКИТЕНКО, Н. М.; ГРУЗЄВА, Т. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: обґрунтування та розроблення інструментарію для вивчення думки менеджерів охорони здоров’я з питань забезпечення якості акушерсько-гінекологічної допомоги в закладах охорони здоров’я. Матеріал і методи. Застосовано бібліографічний, контент-аналізу, інформаційно-аналітичний методи. Джерелами даних дослідження є дані наукової літератури, стратегії та програми ВООЗ, ЄРБ ВООЗ, нормативно-правові документи національного рівня, що регламентують аспекти забезпечення якості послуг охорони здоров’я. Результати. Аналіз стратегічних, програмних, нормативно-правових документів засвідчив пріоритетність питань якості медичної допомоги з акцентом на роботі акушерсько-гінекологічних служб через високий рівень відповідальності за життя та здоров’я матерів і дітей та необхідність забезпечення безпечного, ефективного, етичного медичного обслуговування. Важливу роль у забезпеченні якості медичної допомоги відіграють менеджери охорони здоров’я через вплив їхніх управлінських рішень на якість послуг охорони здоров’я. З огляду на актуальність вивчення думки менеджерів закладів охорони здоров’я акушерсько-гінекологічного профілю з питань забезпечення якості медичної допомоги, обґрунтовано та розроблено відповідний інструментарій у вигляді анкети з блоками запитань загального характеру, оцінки наявної системи забезпечення якості в закладі охорони здоров’я акушерсько-гінекологічного профілю та проблемних питань забезпечення якості медичної допомоги, наявних викликів, перешкод та шляхів їх подолання. Висновки. Використання запропонованого інструментарію для проведення соціологічного дослідження серед менеджерів закладів охорони здоров’я акушерсько-гінекологічного профілю дасть змогу з’ясувати проблемні питання забезпечення якості медичної допомоги, їхні основні причини, виявити перспективи безперервного вдосконалення якості медичних послуг.