БЮДЖЕТУВАННЯ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УМОВАХ МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ - ЗАПОРОЖАН, Л. П.; ЧЕРЕВКО, Н. Г.; ФЕШ, М. С.; ЛИТВИНОВА, О. Н. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: проаналізувати особливості бюджетування в закладах охорони здоров’я України в умовах медичної реформи та визначити шляхи підвищення ефективності фінансового планування з урахуванням нових механізмів фінансування. Матеріали і методи. У дослідженні використано нормативно-правову базу України у сфері охорони здоров’я та фінансів (закони, постанови Кабінету Міністрів України, накази МОЗ, нормативні документи НСЗУ); статистичні дані Міністерства охорони здоров’я України, НСЗУ та Державної служби статистики; методи аналізу і синтезу – для виявлення основних тенденцій у фінансуванні медичних закладів; порівняльний метод – для оцінки змін у бюджетуванні до та після впровадження медичної реформи; системний підхід – для комплексного розгляду фінансових аспектів функціонування закладів охорони здоров’я. Результати. Аналіз діяльності КНП «Центральна міська лікарня» Рівненської міської ради у 2022–2024 рр. засвідчив стабільність та передбачуваність фінансового забезпечення закладу, що є важливими чинниками успішної реалізації медичної реформи на місцевому рівні. Усі три роки спостерігалося перевиконання планових показників бюджету: у 2022 р. фактичні надходження перевищили заплановані на 4,8 тис грн, у 2023 р. – на 7,0 тис грн, а в 2024 р. – уже на 16,5 тис грн. Це свідчить не лише про ефективність фінансового планування, а й про наявність додаткових джерел фінансування, серед яких – кошти від надання платних медичних послуг, орендної плати за використання приміщень, інші операційні доходи та контракти з НСЗУ за програмою медичних гарантій. Детальний аналіз доходів за структурними підрозділами показав, що найбільший фінансовий внесок формували відділення, які надають високоспеціалізовану допомогу: поліклініка, обласне нейрохірургічне відділення, травматологічне відділення, неврологічне відділення з інсультним блоком, а також відділення трансплантації та хірургічної патології. Висновки. Таким чином, КНП «ЦМЛ» РМР демонструє не лише медичну ефективність, а й фінансову стабільність, що створює підґрунтя для подальшого стратегічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності в умовах трансформації системи охорони здоров’я України.