АНАЛІЗ ОБІЗНАНОСТІ ПАЦІЄНТІВ ЩОДО СТОМАТОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКИ ЗА ДАНИМИ СОЦІОЛОГІЧНОГО ОПИТУВАННЯ - ЄЛЕНСЬКИЙ, В. Ю. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: дослідити обізнаність пацієнтів щодо стоматологічних захворювань та їх профілактики, а також думку лікарів-стоматологів стосовно причин поширеності стоматологічної патології серед населення, їхніх профілактичних навичок. Матеріали і методи. Дослідження проводилося шляхом соціологічного опитування 368 пацієнтів державних та приватного закладів, а також 413 лікарів-стоматологів м. Києва та областей України. Використовувалися бібліографічний, статистичний, графічний та аналітичний методи. Результати. Установлено, що від 20% до 30% пацієнтів не знають про наявність чи відсутність у них захворювань ротової порожнини. Половина пацієнтів державних закладів відвідують стоматолога з профілактичною метою рідше одного разу на рік. Пацієнти приватної клініки частіше відвідують стоматолога з профілактичною метою та здійснюють професійні гігієнічні процедури ротової порожнини. Від 10% до 15% опитаних пацієнтів не вважають за потрібне відвідування дітьми до 18 років стоматолога з метою профілактики захворювань порожнини рота. Одночасно вивчалася думка лікарів-стоматологів із приводу профілактичних навичок їхніх пацієнтів. З’ясовано, що 27% стоматологів не знають, як часто їхні пацієнти чистять зуби, майже 12% не знають, як часто їхні пацієнти відвідують стоматолога з профілактичною метою. 10% опитаних лікарів зазначили, що їхні пацієнти ніколи не використовують можливість проведення професійної гігієни ротової порожнини. При цьому 24% лікарів-стоматологів уважають брак знань щодо профілактики стоматологічних захворювань та гігієни ротової порожнини однією з головних причин високого рівна поширеності стоматологічної патології серед населення. Висновки. Існує брак знань пацієнтів стоматологічних закладів стосовно профілактики захворювань ротової порожнини. Водночас у профілактичній роботі лікарів-стоматологів існують прогалини. Посилення профілактичного складника у наданні стоматологічних послуг убачається зокрема у співпраці стоматологів із лікарями загальної практики/сімейної медицини та стоматологами-гігієністами за збереження відповідальності самих пацієнтів за сумлінний догляд за ротовою порожниною та регулярне відвідування стоматологів.