ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ФАХІВЦІВ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Паласюк, Б. М.; Ярема, М. В.; Кічула, М. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: вивчити особливості формування управлінських компетентностей менеджера медичних закладів з урахуванням особливостей медичної реформи, її прогнозованого впливу на соціальне життя людини. Матеріали та методи. Для досягнення мети дослідження використано метод аналізу та синтезу, а також метод узагальнення. Результати. Установлено, що системні зміни в галузі охорони здоров’я вимагають упровадження сучасної концепції управління і формування нової генерації керівних кадрів. Професійна компетентність управлінця в галузі охорони здоров’я є сукупністю ключової, базової і спеціальної компетентностей. Специфічні особливості управлінської компетентності керівників галузі охорони здоров’я зумовлені специфікою галузі, характером та змістом праці. Вони повинні не лише володіти високим рівнем медичних знань, а й орієнтуватися в питаннях фінансування, страхування, стратегічного планування й управління, уміти ухвалювати комплексні рішення та здійснювати контроль за їх виконанням, організовувати цілеспрямовану діяльність закладу. Нині в Україні гостра нестача фахівців-організаторів у сфері охорони здоров’я, які вміють ухвалювати відповідальні, самостійні й ефективні рішення стратегічного характеру актуалізує проблему побудови ефективної системи підготовки менеджерів у галузі охорони здоров’я і створення якісної освітньої бази з урахуванням найкращих здобутків провідних країн світу та реалій української системи охорони здоров’я. Одним із напрямів вирішення проблеми формування управлінських навичок у сфері охорони здоров’я може слугувати підхід, орієнтований на студента, та інтерактивні методи навчання, зокрема навчальні тренінги, кейсстаді та ін.