МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ ПРОФЕСІЙНИМ РОЗВИТКОМ ПЕРСОНАЛУ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Кліщ, Г. І.; Хвалибога, Т. І.; Кічула, М. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: розробити концептуальну парадигму управління професійним розвитком працівників у сучасних закладах охорони здоров’я. Матеріали та методи. У статті представлено сучасну парадигму системи управління професійним розвитком працівників закладів охорони здоров’я, яка має враховувати сучасні інструменти управління персоналом, досвід зарубіжних країн з розвиненою системою охорони здоров’я, а також реалії, потенціал і можливості вітчизняної медичної сфери. Матеріалами дослідження слугували наукові публікації українських і зарубіжних учених. Застосовано методи структурування, аналізу та узагальнення інформації. Результати. У сфері охорони здоров’я України нині відбуваються суттєві трансформації. Водночас досі не запропоновано ефективних інструментів і механізмів управління професійним розвитком працівників медичних закладів. Запропонована парадигма має базуватися на принципах стратегічного управління. Так, заклади охорони здоров’я повинні розробити кадрову політику та стратегію, переглянути систему та форми оплати праці, удосконалити мотиваційні механізми й системи заохочення, а також запровадити ефективну систему розвитку та просування персоналу. Висновки. Розроблення сучасної парадигми управління персоналом у закладах охорони здоров’я, яка враховує механізми стратегічного управління, психологічні аспекти діяльності, а також економічні й соціальні методи впливу, у кінцевому результаті має на меті підвищення ефективності роботи персоналу та якості надання медичних послуг на національному рівні.