АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ Й ПРОБЛЕМ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЦЕНТРІВ КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ - РОМАНЮК, Н. Є.; РОМАНЮК, Л. М.; БОЙКО, В. М.; БОЙЧУК, О. Р.; СЛОБОДЯН, Н. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: проаналізувати ефективність і проблеми функціонування центрів контролю та профілактики хвороб в Україні, а також розробити стратегію їх розвитку, зокрема на базовому й регіональному рівнях, шляхом оцінки ефективності їх роботи та впровадження інноваційних підходів. Матеріали та методи. У роботі використано теоретичні та емпіричні методи дослідження, зокрема аналіз наукових джерел, системний аналіз, метод порівняльного аналізу, узагальнення даних, а також статистичні методи для оцінки ефективності функціонування центрів контролю та профілактики захворювань. Результати. Високий рівень смертності від хвороб системи кровообігу та злоякісних новоутворень є одним із найбільших викликів для медичних установ. Це вимагає посиленої уваги до профілактики серцево-судинних захворювань та раку, зокрема, через покращення доступу до ранньої діагностики та лікування. Серед основних позитивних аспектів можна відзначити низький рівень материнської смертності та смертності дітей до 5 років, що свідчить про високу ефективність медичних послуг у цих напрямах. Також показники якості й ефективності роботи центрів контролю та профілактики хвороб у місті Вінниця має кращі показники щодо витрат на профілактичні засоби, що може свідчити про нижчий рівень інфекційної та неінфекційної захворюваності. Організаційна структура та функції центрів контролю і профілактики хвороб в Україні є складною та багатофункціональною. Вона містить як державні, так і регіональні рівні, що забезпечують ефективну координацію та виконання профілактичних заходів. Важливими складниками є відділи, що відповідають за епідеміологічний нагляд, санітарний контроль, моніторинг захворюваності та організацію профілактичних кампаній. Висновки. Результати дослідження ефективності роботи центрів контролю та профілактики захворювань на базовому й регіональному рівнях Вінницької області показують різні тенденції в галузі охорони здоров’я, що відображають загальну картину здоров’я населення. Загалом, показники діяльності ЦКПХ в області демонструють певні позитивні зміни в їх роботі, однак є і серйозні проблеми, які потребують негайного втручання та вдосконалення медичних заходів.