НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА ВПРОВАДЖЕННЯ ОЦІНЮВАННЯ ПОВСЯКДЕННОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ОСОБИ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНИХ АСПЕКТІВ РЕАБІЛІТАЦІЇ - РОМАНЮК, Л. М.; ТЕРЕНДА, Н. О.; РОМАНЮК, Н. Є.; ДАНЧЕВСЬКА, Г. В.; ПАНЧИШИН, Н. Я.; СЛОБОДЯН, Н. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: провести аналіз основних нормативно-правових документів, які регламентують запровадження в Україні нової системи оцінювання повсякденного функціонування особи в контексті реалізації реформи медико-соціальної експертизи, дослідити зміни сучасної стратегії вдосконалення організації реабілітаційної допомоги в системі громадського здоров’я. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження були базові нормативно-правові документи: укази Президента України, закони України, постанови Кабінету Міністрів України, накази Міністерства охорони здоров’я. У дослідженні використано аналітичний та бібліосемантичний метод, методи контент-аналізу, структурно-логічного та теоретико- методологічного аналізу і синтезу. Результати. Оцінювання повсякденного функціонування особи – якісно новий підхід до процесів встановлення та продовження статусу інвалідності, визначення потреби в реабілітаційних заходах і забезпеченні осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації та медичними виробами, а також необхідності отримання послуг в інших сферах життя. Застосування інноваційних підходів до роботи експертних команд базується на чіткому дотриманні принципів, що гарантують професійне та об’єктивне оцінювання повсякденного функціонування особи. Важливим результатом упровадження реформи та нової концепції оцінювання є цифровізація майже всіх процесів оцінювання функціонального стану людини, його спрощення, забезпечення прозорості й доступності, уникнення корупційних ризиків. Запровадження механізму функціонування електронної системи щодо оцінювання повсякденного функціонування особи регламентує порядок внесення до неї інформації про результати оцінювання з метою уніфікації та об’єктивізації ухвалення рішень за результатами оцінювання, здійснення контролю за рішеннями та автоматизованого обміну інформацією між державними органами, підприємствами, установами, організаціями, які визначені законодавством. Висновки. Проведений аналіз засвідчив доцільність та своєчасність кардинальних змін у сфері медико-соціальної експертизи, встановлення або перегляду групи, причини, та строку інвалідності.