ЛІКАРНЯ ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА: РОЗКВІТ ТА ЗАНЕПАД - ЗАЙЦЕВ, В. В.; РОДИНСЬКИЙ, Р. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: дослідити та проаналізувати виникнення та розвиток лікарні Червоного Хреста міста Дніпра в період XIX– XX століть, визначити причини стагнації лікувального комплексу. Матеріали та методи: монографії, фрагменти періодичних видань, проведені інтерв’ю колишніх працівників і сучасників, постанови, довідки та звіти, які оброблено за допомогою бібліосемантичного, описового, а також історичного методів оброблення даних. Результати. Лікарня Червоного Хреста в м. Дніпро відзначена непростою історією виникнення та зрештою розвитку в умовах революційних подій, війн, наукових звершень і невдач. Лікарня мала неабиякий вплив на історичні події на Дніпропетровщині, відіграючи визначну роль як воєнний шпиталь, заклад для нужденних і науково-дослідницький центр. Висновки. Лікарня Червоного Хреста в місті Дніпро була важливою, невід’ємною складовою частиною життя Дніпропетровщини впродовж всієї історії, визначаючи долі тисяч містян.