ВІЙНА ТА ПОСТТРАВМАТИЧНИЙ СТРЕСОВИЙ РОЗЛАД: МЕХАНІЗМИ ВИНИКНЕННЯ ТА ПІДХОДИ ДО ЛІКУВАННЯ - ГОРВАТ, А. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: статтю спрямовано на висвітлення механізмів виникнення посттравматичного стресового розладу (ПТСР) серед військовослужбовців та цивільного населення в умовах війни, а також базових підходів до його лікування. Матеріали і методи. Матеріали: наукові та інші інформаційні джерела. Методи: бібілосемантичний метод, зокрема огляд наукових статей, а також електронних публікацій на авторитетних інтернет-ресурсах, методи структурно-логічного аналізу, статистичний метод. Результати. Виявлено, що ПТСР є результатом переживання травматичних подій, що, в умовах війни особливо стрімко поширюється серед широких верств населення. Описано основні механізми розвитку ПТСР та його ключові симптоми в дорослих, дітей і військовослужбовців. Вказано на високий рівень ПТСР серед учасників бойових дій, а також на значне зростання випадків серед цивільного населення, яке перебуває в умовах постійної небезпеки та стресу. Акцентовано на складності прояву ПТСР, підкреслюючи важливість урахування індивідуальних особливостей під час збору інформації, що дозволяє виявити відмінності в досвіді військових, супутніх діагнозах та характеристиках особистості, а також виокремити ключові психологічні особливості цього розладу. Наголошено на необхідності розроблення програм реабілітації, що враховують специфіку досвіду та психіки військових. Вказано на важливість індивідуального підходу в діагностиці та лікуванні ПТСР, а також наведено основні методи терапії. Висновки. ПТСР є складним психічним розладом, який може суттєво знижувати здатність до адаптації та нормального функціонування після пережитих травм, що в умовах війни вимагає особливої уваги до психічного здоров’я учасників бойових дій. Лікування ПТСР повинно бути комплексним, індивідуально спрямованим, включаючи психотерапевтичні, медикаментозні та альтернативні методи терапії. Важливими є створення систем психологічної підтримки для військовослужбовців та ветеранів, а також необхідність подальшої підготовки кваліфікованих фахівців у цій сфері.