РОЛЬ ПЕРЕРОЗПОДІЛУ НАВАНТАЖЕННЯ ТА ІННОВАЦІЙНИХ МЕТОДОЛОГІЙ У ЗБЕРЕЖЕННІ ЗДОРОВ’Я ІНСТРУКТОРІВ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ - Шацький, В. В.; Березна, С. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Збереження здоров’я інструкторів з тактико-спеціальної підготовки Збройних Сил України та Сил оборони України є критично важливим для забезпечення високої ефективності оборонної здатності країни, особливо в умовах постійного зростання навантаження на цих фахівців. Це навантаження значно збільшилося з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 році. У статті здійснено всебічний аналіз факторів, що впливають на фізичне, моральне та психічне здоров’я інструкторів, та запропоновано конкретні заходи для їх збереження та покращення. Розглянуто кілька основних аспектів, що безпосередньо впливають на стан здоров’я інструкторів. По-перше, акцентовано на проблемі надмірного фізичного навантаження, яке може призвести до травм і фізичної втоми. Запропоновано стратегії оптимізації фізичної підготовки та розроблення спеціалізованих тренувальних планів, що дозволяють знижувати ризик травм і поліпшувати фізичну витривалість інструкторів. По-друге, у статті висвітлено проблему морального та психічного вигорання, яке виникає через постійний стрес і високі вимоги. Окрему увагу приділено методам запобігання і боротьби з вигоранням, зокрема змінам у методичних підходах до тренувань, впровадженню гнучкого планування та новітніх технологій у підготовку особового складу. Важливим аспектом є перерозподіл навантаження серед інструкторів. Впровадження змін у графіках роботи, включаючи регулярні перерви на відпочинок і відновлення, може суттєво знизити рівень стресу та покращити загальний стан інструкторів. Запропоновано структуровані відпочинкові періоди та забезпечення фізичної активності під час відпочинку для зменшення стресових навантажень. Психологічна підтримка є важливим елементом для збереження психічного здоров’я інструкторів. Рекомендовано впровадження регулярних тренінгів з управління стресом, розвитку емоційної стійкості, а також надання доступу до психологів і консультантів. Особливу увагу приділено соціальній активності та підтримці родин інструкторів. Залучення родин до процесів підготовки та відпочинку допомагає знизити рівень стресу і сприяє загальному поліпшенню психічного здоров’я інструкторів. Також досліджено роль адміністративного управління в організації роботи інструкторів. Рекомендовано переглядати організаційні структури та знижувати рівень бюрократичних бар’єрів, що можуть впливати на ефективність роботи інструкторів і їх здоров’я. Важливо забезпечити прозорість у прийнятті рішень і створити умови для зворотного зв’язку між інструкторами та командуванням.