ПЕРСПЕКТИВИ ТА ПРОБЛЕМИ ЯКІСНОГО УПРАВЛІННЯ В СИСТЕМІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я - РОМАНЮК, Н. Є.; РОМАНЮК, Л. М.; МАРТИНИШИН, Т. В.; ПАНЧИШИН, Н. Я.; СЛОБОДЯН, Н. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: визначити проблеми та перспективи процесу управління в системі громадського здоров’я в Україні та розробити стратегічні підходи до вдосконалення цього процесу. Матеріали та методи. У дослідженні використано такі методи: статистичний метод, системний аналіз, комплексне оцінювання, соціологічне опитування та викопіювання статистичних даних. Проаналізовано довідкову інформацію про проблеми та перспективи процесу управління в системі громадського здоров’я в Україні, а також науково-методичні підходи до оптимізації цього процесу з урахуванням системного аналізу та системного підходу. Результати. Встановлено, що якісне управління в охороні здоров’я передбачає застосування сучасних методів планування, організації, мотивації та контролю з метою забезпечення ефективності медичних послуг, задоволення потреб пацієнтів та підвищення результативності системи охорони здоров’я. Воно ґрунтується на принципах прозорості, орієнтації на результат, дотримання етичних стандартів і використання доказових підходів, що дозволяє створювати сталі та доступні моделі надання медичної допомоги. Висновки. Основні принципи та моделі управління в громадському здоров’ї ґрунтуються на інтеграції та співпраці між урядом, медичними установами та громадськими організаціями. Принципи ефективності, доступності, інклюзивності та орієнтації на результат є основними в сучасному управлінні, що дозволяє забезпечити належний рівень охорони здоров’я для всіх верств населення. Моделі управління включають централізовані та децентралізовані підходи, а також моделі, що базуються на партнерстві між державним сектором, приватними і громадськими ініціативами.