СИСТЕМНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ МЕХАНІЗМІВ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНОЮ ЗДОРОВ’Я В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ - КІЯН, О. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: теоретично обґрунтувати напрями системної трансформації механізмів управління охороною здоров’я України в умовах реформування галузі та післявоєнної відбудови. Матеріали і методи. У дослідженні використано комплекс наукових методів: системний аналіз – для вивчення системи охорони здоров’я як цілісного об’єкта управління та дослідження взаємозв’язків між її елементами; порівняльний аналіз – для зіставлення різних наукових підходів та вивчення міжнародного досвіду; статистичний аналіз – для оброблення даних щодо фінансування галузі; абстрактно-логічний метод – для теоретичного узагальнення та формулювання висновків. Інформаційною базою дослідження стали законодавчі акти України, офіційні статистичні дані, наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених, аналітичні матеріали міжнародних організацій за період 2019–2024 років. Результати. Визначено основні напрями трансформації механізмів управління охороною здоров’я в умовах реформування. Проаналізовано сучасний стан фінансування галузі: загальні державні видатки на охорону здоров’я у 2024 р. становлять 201,7 млрд грн (менше 3% ВВП), з яких 158,8 млрд грн спрямовано на реалізацію програми медичних гарантій. Установлено, що ефективність функціонування галузі залежить від упровадження моделей державно-приватного партнерства та посилення міжсекторальної взаємодії. Досліджено міжнародний досвід впровадження державно-приватного партнерства в системах охорони здоров’я розвинених країн та визначено можливості його адаптації в Україні. Обґрунтовано необхідність упровадження стратегічного управління галуззю, що передбачає розроблення довгострокової стратегії розвитку, створення інституційної бази для реалізації проєктів ДПП, посилення міжсекторальної взаємодії через створення координаційних органів та розвиток мережевих структур управління. Висновки. Обґрунтовано необхідність системної трансформації механізмів управління охороною здоров’я на основі державно-приватного партнерства. Визначено, що посилення міжсекторальної взаємодії, впровадження нових механізмів фінансування й сучасних систем оцінювання якості медичних послуг дозволить підвищити ефективність функціонування галузі навіть в умовах обмежених ресурсів та післявоєнної відбудови.