КЛІНІЧНИЙ АУДИТ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я: НЕОБХІДНІСТЬ УДОСКОНАЛЕННЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА МЕТОДОЛОГІЧНИХ ПІДХОДІВ - ЗАПОРОЖАН, Л. П.; ГУТОР, Т. Г.; ФЕШ, М. С.; ЛИТВИНОВА, О. Н.; ПАНЧИШИН, Н. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: дослідити актуальні підходи до аудиту в закладах охорони здоров’я, визначити його вплив на якість медичних послуг і фінансову стабільність установ, а також окреслити перспективи розвитку незалежного аудиту в цій сфері. Матеріали і методи. Використано методи аналітичного дослідження, порівняльного аналізу світового досвіду аудиту медичних установ, а також експертного оцінювання ефективності аудиторських процесів. Застосовано статистичний метод дослідження та метод системного аналізу Результати. Визначено, що аудит у сфері медицини є ключовим інструментом контролю та оцінювання діяльності медичних установ. Встановлено, що діджиталізація медицини відкриває нові можливості для розвитку аудиту, зокрема завдяки впровадженню електронних медичних записів, автоматизованих систем аналізу даних та штучного інтелекту для моніторингу показників ефективності лікування. Виявлено основні проблеми аудиту в Україні, зокрема недостатню регламентацію, відсутність єдиних стандартів та брак незалежних аудиторських органів. Висновки. Для забезпечення ефективності аудиту необхідно вдосконалити нормативно-правову базу, розробити стандарти аудиторського контролю та запровадити незалежні експертні установи. Оцифрування медицини відкриває широкі перспективи для розвитку клінічного аудиту, зокрема завдяки впровадженню електронних медичних записів, автоматизованих систем оброблення та аналізу даних, а також штучного інтелекту для надання оцінки ефективності лікування. Інтеграція цифрових технологій у процес аудиту не лише підвищує точність і швидкість оцінювання відповідності медичних закладів установленим стандартам, але й сприяє своєчасному виявленню недоліків та їх системному усуненню. Таким чином, цифровізація клінічного аудиту стає ключовим чинником забезпечення високих стандартів медичних послуг та підвищення безпеки пацієнтів.