РОЛЬ КОМПЛЕКСНОГО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ У СИСТЕМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - ПАНЧИШИН, Н. Я.; ДМИТРУК, І. О.; ТЕРЕНДА, Н. О.; СЛОБОДЯН, Н. О.; СМІРНОВА, В. Л.; ЗАПОРОЖАН, Л. П. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: вивчення ролі комплексного управління якістю медичних послуг у підвищенні якості закладів у системі охорони здоров’я. Матеріали та методи. Як підхід до аналізу даних було використано метод контент-аналізу з метою систематичного опрацювання, оцінювання та інтерпретації форми та змісту інформаційних джерел. Результати. Досягнення постійного поліпшення якості є фундаментальною основою підходів комплексного управління якістю (КУЯ) і безперервного поліпшення якості в системі охорони здоров’я. Мета КУЯ полягає в тому, щоб залучити та мотивувати всі рівні робочої сили закладу охорони здоров’я взяти на себе відповідальність за успіх організації. Важливо, щоб усі в організації працювали разом, щоб постійно вдосконалювати цільове рішення, а саме якість медичної допомоги, що надається пацієнтам, щоб задовольнити їхні потреби та очікування. Ключовим інструментом забезпечення та покращення якості медичних послуг є клінічний аудит, який дозволяє оцінювати відповідність надання медичної допомоги стандартам, виявляти недоліки та впроваджувати коригувальні заходи. Впровадження КУЯ в організаційний процес незмінно призводить до покращення рівня продуктивності цієї організації. Доведено, що це є статистично значущим результатом. Методологія КУЯ наголошує на задоволеності пацієнтів, виявленні загальноорганізаційних проблем, розвитку та просуванні відкритого прийняття рішень і серед співробітників, і серед пацієнтів. Висновки. Управління якістю передбачає підвищення безпеки пацієнтів, мінімізацію помилок та оптимізацію результатів надання медичної допомоги з використанням сучасних методологій, зокрема КУЯ, та безперервного поліпшення якості. КУЯ має вирішальне значення для надання високоякісних медичних послуг, досягнення задовільних результатів у галузі охорони здоров’я та виконання головної мети охорони здоров’я ‒ підвищення рівня задоволеності пацієнтів.