ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЕЛЕКТРОННОГО РЕЄСТРУ СПЕЦІАЛІСТІВ, ЯКІ НАДАЮТЬ МЕДИЧНУ ТА РЕАБІЛІТАЦІЙНУ ДОПОМОГУ - МИХАЛЬЧУК, В. М.; ХАНЕНКО, І. С.; ШЕВЧЕНКО, Я. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: визначення перспектив удосконалення електронного реєстру спеціалістів, які надають медичну та реабілітаційну допомогу. Методи дослідження: узагальнення, метод систематизації, системний, логічний, діалектичний, аналітичний. Результати. Новітні цифрові технології перетворюють медицину, поліпшуючи діагностику, лікування й загальний ступінь надання медичних послуг. В Україні, як і в усьому світі, збільшується попит на інтеграцію цифрових рішень у медичну галузь, що вважається вагомим кроком для розв’язання термінових проблем, зокрема браку медичних працівників, нерівності щодо доступу до медицини і покращення результативності надання медичних послуг. У медицині цифрові технології стають головною складовою частиною перетворення систем охорони здоров’я в усьому світовому просторі, в тому числі й в Україні. Інноваційні технології, зокрема штучний інтелект (ШІ), телемедицина, мобільні застосунки й електронні медичні записи, зумовлюють зміни в підходах щодо діагностики, лікування й керування медичними послугами. Зважаючи на світові тенденції, цифровізація медичних процесів в Україні – не тільки потреба, а також стратегічне головне завдання для розвитку системи охорони здоров’я. Створення державою електронних реєстрів вважається стратегічним вектором зміни економічної політики, що містить велику кількість ризиків, які пов’язані з гарантуванням інформаційної безпеки учасників відносин у секторі трансформації, а також цифровізації економіки. Висновки. Визначено проблеми й виклики, які є в межах розвитку електронної системи охорони здоров’я в Україні й котрі мають безпосереднє відношення до електронного реєстру фахівців, що займаються наданням медичної і реабілітаційної допомоги. Подано перспективні вектори покращення й ліквідації зазначених проблем.