АНАЛІЗ РИЗИКІВ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ ВІД ГАДЖЕТОЗАЛЕЖНОСТІ ТА ЕФЕКТИВНІ ПРОГРАМИ ЇЇ ПРОФІЛАКТИКИ - РОМАНЮК, Л. М.; РОМАНЮК, Н. Є.; ЛУК’ЯНЧУК, С. В.; СЛОБОДЯН, Н. О.; ПАНЧИШИН, Н. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2025)
Мета: вивчити проблеми впливу надмірного використання сучасних гаджетів на здоров’я дітей та підлітків та розробити ефективні програми профілактики гаджетозалежності в підлітковому віці. Матеріали та методи. У дослідженні використано методи теоретико-методологічного аналізу і синтезу, емпіричні методи, психотерапевтичний тренінг та статистичний метод. Для виконання завдань дослідження сформовано вибірку (100 респондентів), скориговану у відповідності до основних етапів дослідження. Загальна кількість респондентів становила 100 осіб: 72 дівчини та 28 хлопців підліткового віку. Вибірку розподілено за віковими категоріями. Результати. Дослідження підтвердило значний вплив гаджетів на підлітковий розвиток, зокрема на формування світогляду та поведінки. Методологія, що включала анкетування і психотерапевтичні тренінги, забезпечила всебічний підхід до вивчення проблеми. Результати свідчать про необхідність подальшого дослідження впливу масмедіа та інтернету на підліткову психіку і соціальні навички, а також розроблення ефективних стратегій для боротьби з негативними наслідками гаджетозалежності. Висновки. Гаджетозалежність, незважаючи на її тип, має глибокий і часто руйнівний вплив на особистість, здоров’я та соціальні відносини серед дітей та підлітків. Важливість їх розпізнавання та надання своєчасної допомоги є надзвичайно актуальною в сучасному суспільстві. Гаджетозалежність є однією з найсерйозніших форм нехімічних залежностей, оскільки вона впливає на всі аспекти життя людини – від фізичного здоров’я до соціальних взаємин і психологічного благополуччя. Результати дослідження можуть бути використані для розроблення рекомендацій для батьків, освітян та медичних працівників щодо зменшення негативного впливу гаджетів на дітей. Вони також можуть стати основою для створення програм профілактики гаджетозалежності та поліпшення освітнього процесу з урахуванням сучасних викликів, пов’язаних із цифровізацією дитячого середовища.