ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВʼЯ ІНСТРУКТОРІВ: ЯК ОПТИМІЗАЦІЯ РОБОТИ ПІДВИЩУЄ ЕФЕКТИВНІСТЬ ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ - Шацький, В. В.; Березна, С. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: дослідження заходів з оптимізації роботи інструкторів з тактико-спеціальної підготовки, таких як перерозподіл навантаження, оптимізація режиму роботи і відпочинку, психологічна підтримка та соціальна активність. Матеріали і методи. Проведено аналіз вітчизняних і закордонних досліджень щодо фізичного та психоемоційного стану інструкторів в умовах постійних і зростаючих викликів. Використано бібліосемантичний метод та системного аналізу. Результати. У статті здійснено всебічний аналіз сучасних проблем, пов’язаних із фізичним, моральним та психічним здоров’ям інструкторів, і запропоновано конкретні заходи для їх поліпшення. У статті розглянуто кілька ключових аспектів, що впливають на здоров’я інструкторів. По-перше, проаналізовано проблему надмірного фізичного навантаження, яке може призвести до фізичних травм та втоми. Запропоновано ефективні стратегії для оптимізації фізичної підготовки та розробки спеціалізованих тренувальних планів, які дозволять зменшити ризик травм і поліпшити загальний фізичний стан інструкторів. По-друге, акцентовано увагу на моральному та психічному вигоранні, яке є наслідком постійного стресу і високих вимог. Запропоновано методи для профілактики та подолання вигорання, включаючи зміни у методичних підходах до тренувань, запровадження елементів гнучкого планування і впровадження нових технологій та інновацій у підготовці особового складу. Також акцентується на необхідності впровадження комплексної психологічної підтримки. Наявність психологів або консультантів для роботи з інструкторами, регулярні тренінги з управління стресом, а також програми для розвитку навичок емоційної стійкості можуть суттєво допомогти в підтримці психічного здоровʼя. Окремо розглянуто важливість соціальної активності та взаємодії з родинами. Висновки. У сучасних умовах збройних конфліктів ефективність підготовки військових значною мірою залежить від якості роботи інструкторів, які стикаються з надмірним фізичним і психологічним навантаженням. Оптимізація їхньої діяльності є критично важливою для підтримки високого рівня підготовки й забезпечення загальної ефективності навчального процесу.