ВПРОВАДЖЕННЯ ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНОЇ ПРОГРАМИ «МЕНЕДЖМЕНТ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я» В ТЕРНОПІЛЬСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ МЕДИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ І ЇЇ МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ - Паласюк, Б. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: обґрунтувати доцільність впровадження освітньо-професійної програми «Менеджмент в охороні здоров’я» в Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України, охарактеризувати її основні компоненти, проаналізувати основні тематичні блоки в циклі загальної і професійної підготовки. Матеріали і методи. Проведено комплексне дослідження з метою вивчення передового світового та вітчизняного досвіду підготовки менеджерів в охороні здоров’я. У дослідженні використано змішаний підхід, що поєднує якісний та кількісний аналіз для отримання всебічного уявлення про зміст і навчальні цілі основних дисциплін у циклах загальної і професійної підготовки здобувачів освіти за програмою «Менеджмент в охороні здоров’я». Результати. Здобута освіта дає можливість фахівцю працювати в органах управління охорони здоров’я, установах та організаціях системи охорони здоровʼя і медичного страхування, науково-дослідних організаціях, органах державного управління та соціальної інфраструктури. Освітньо-професійна програма розроблена на основі вивчення передового світового та вітчизняного досвіду підготовки менеджерів в охороні здоров’я. Охарактеризовано основні дисципліни в циклах загальної і професійної підготовки здобувачів освіти за вищеназваною програмою. Акцентовано увагу на змісті і навчальних цілях предмета «Менеджмент охорони здоров’я», у рамках якого вивчаються основні функції управління. Аналізуються механізми, способи та інструменти реалізації кожної функції; досліджуються підходи до їх ефективного застосування. Висновки. Унікальність освітньо-професійної програми полягає у формуванні в здобувачів освіти управлінських навичок та знань, характерних для сфери охорони здоров’я – розуміння лікарської практики, фінансового управління в медичних установах, правових аспектів у сфері медицини, а також специфічних аспектів якісного та безпечного надання медичних послуг. Характерною особливістю програми є зміщення акценту на практичну частину навчання шляхом впровадження стажувань у медичних установах та організаціях, практичних проектів і засвоєння найактуальніших для медичного бізнесу тематичних блоків.