ВПЛИВ КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ НА СТАН РІЗНИХ СИСТЕМ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ - Миколенко, А. З.; Шандра, Ю. М. В.; Федорович, М. Р.; Трач Росоловська, С. В.; Орел, Ю. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: дослідити патоморфологічні та клінічні особливості ураження органів і тканин при інфекції COVID-19 та провести аналіз особливостей негативного впливу вірусу SARS-CoV-2 на стан різних систем організму. Матеріали і методи. Для реалізації поставленої мети проведено медико-статистичний, структурно-логічний аналіз наукової літератури, даних провідних наукових організацій і медичних спільнот та гістологічні дослідження автопсійного матеріалу 4-х пацієнтів, померлих від ускладнень інфекції SARS-CoV-2 в лікарнях Тернопільської області. Результати. Доведено, що перебіг інфекції SARS-CoV-2 супроводжується часто поліорганною недостатністю, в тому ж числі з ураженням судин та периферичних нервів, тканин серця, головного мозку, печінки дистрофічного, запального та ішемічного характеру. Дослідження нами гістологічних препаратів тканин пацієнтів, померлих від коронавірусної інфекції, показало структурні пошкодження клітин паренхіми та запальну судинно-стромальну відповідь, які складають морфологічну основу різкого зниження скоротливої можливості міокарда. При гістологічному дослідженні та методом імуногістохімії виявлено ознаки ендотеліїту в судинах легень, серця, головного мозку, нирок, мезентеріальних судинах, що є поясненням порушень мікроциркуляції в тканинах. Основними механізмами пошкодження різних систем організму є безпосередній цитотоксичний вплив вірусу SARS-CoV-2, надмірне реагування на вірус імунної системи та ятрогенні лікарські впливи. Висновки. Морфологічні зміни тканин різних внутрішніх органів та полісимптомні клінічні прояви коронавірусної хвороби є наслідком поліорганного запалення, гіпоксії, системної запальної реакції. Це потребує особливої уваги для вчасного призначення терапії, а також оцінки груп ризику, яким необхідна госпіталізація.