ДОСЛІДЖЕННЯ ПОШИРЕНОСТІ НЕІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ У РІЗНИХ ПОПУЛЯЦІЯХ, ОЦІНКА ФАКТОРІВ РИЗИКУ І РОЗРОБКА СТРАТЕГІЙ ПРОФІЛАКТИКИ - Слободян, Н. О.; Ятищук, В. Ю.; Теренда, Н. О.; Панчишин, Н. Я.; Ващук, Т. П. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: дослідження поширеності неінфекційних захворювань у різних популяціях, оцінка впливу ключових факторів ризику на здоровʼя населення і розробка ефективних стратегій профілактики для зменшення захворюваності та смертності, повʼязаної з неінфекційними захворюваннями. Матеріали і методи. У роботі досліджено та проаналізовано поширеність неінфекційних захворювань у різних популяціях, а також оцінено ключові фактори ризику, що сприяють їх розвитку. Основна увага приділена таким захворюванням, як серцево-судинні хвороби, онкологія, діабет і хронічні респіраторні захворювання, які є провідними причинами смертності та інвалідності в Україні. Результати. Представлено актуальні статистичні дані про захворюваність та смертність від неінфекційних захворювань, а також проаналізовано основні поведінкові, біологічні та екологічні фактори ризику. Розглянуто міжнародний досвід у сфері профілактики неінфекційних захворювань та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я. Вагомий акцент зроблено на розробці стратегічних заходів щодо профілактики неінфекційних захворювань, які включають програми попередження, раннього виявлення та лікування неінфекційних захворювань, а також стратегії зниження ризиків і зміцнення здоров’я населення. У статті підкреслено важливість впровадження національних профілактичних програм, спрямованих на зміну поведінкових факторів ризику, таких як тютюнокуріння, недостатня фізична активність, нездорове харчування та зловживання алкоголем, для зменшення тягаря неінфекційних захворювань в Україні. Висновки. Отже, неінфекційні захворювання є провідною причиною смертності у світі. Більшості випадків можна запобігти, проте необхідні ефективні стратегії профілактики, щоб зменшити вплив поведінкових факторів ризику, таких як куріння, нездорове харчування, недостатня фізична активність та зловживання алкоголем. Наразі неінфекційні захворювання є головною причиною смертності в Україні, становлячи 91 % від загальної кількості смертей. Найбільший вплив мають серцево-судинні захворювання й онкологія. Через старіння населення та недосконалість охорони здоровʼя ситуація може погіршитися. Визначено, що STEPS-методика, рекомендована ВООЗ, дозволяє країнам збирати стандартизовані дані про поширеність неінфекційних захворювань та їхні фактори ризику, що є важливим для прийняття обґрунтованих рішень у боротьбі з цими захворюваннями.