ВПЛИВ ТРАВМ ВІЙНИ НА ПРИСТОСУВАЛЬНІ МЕХАНІЗМИ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ - Сас, Е. П.; Мисула, Е. Ю.; Венгер, О. П.; Вакуленко, Л. О.; Сас, Л. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: встановити зміни вегетативного балансу у військовослужбовців із психіатричними розладами невротичного спектра. Матеріали і методи. Програма обстеження включала клініко-психологічне дослідження (клінічне інтерв’ю, психологічна бесіда, збір психологічного анамнезу). Оцінка ступеня психічних і психотичних розладів проводилася за госпітальною шкалою депресії (HDRS) та шкалою депресії, тривоги, стресу DASS-21, Торонтською шкалою алекситимїї TAS-20 для дослідження рівня емоційного інтелекту, алекситимії, як фактора ризику психосоматичних розладів; шкалою реактивної та особистісної тривожності Спілбергера – Ханіна. Основний спектр порушень включав депресивні та тривожно-депресивні розлади без психотичних симптомів різних ступенів тяжкості. Тип порушень вегетативної регуляції встановлювали на основі кардіоінтервалографії. Результати. Психоемоційне навантаження може стати підґрунтям для виникнення певних порушень із боку серцево-судинної системи внаслідок дисбалансу в роботі вегетативної нервової системи. Важливими є вчасна та правильна діагностика й оцінка психічних розладів із метою запобігання соматичним порушенням. У військових виникають зміни роботи центральних та автономних механізмів регуляції серцевого ритму, які направлені на обмеження шкідливого впливу стресових факторів. Показники вказують, що такі реакції можуть стати основою для запобігання функціональним розладам. Для військовослужбовців із психічними порушеннями пристосування не пов’язане з екстреними реакціями використання резервів, скоріше навпаки, характерною є така зміна контролю вегетативної регуляції, яка спрямована на включення компенсаторних механізмів поряд з економним їх використанням. Висновки. Зміна активності вегетативної нервової системи, що виникає внаслідок депресивних та тривожних психічних розладів, за певних умов може сягати рівня дисбалансу, створюючи передумови для загрозливих катастроф. У військовослужбовців адаптаційні механізми продемонстрували більш конструктивні та менш виснажливі шляхи пристосувань. У цієї категорії обстежуваних рівень вегетативного дисбалансу практично не сягає виснажливого.