ВПЛИВ СПОСОБУ ЖИТТЯ НА ДОВГОЛІТТЯ ЛЮДИНИ - Слободян, Н. О.; Лесів, Л. О.; Трущенкова, Л. В.; Литвинова, О. Н. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: дослідження та аналіз впливу різних аспектів способу життя на тривалість життя людини. Матеріали і методи. У дослідженні здійснено літературний огляд, що дало змогу проаналізувати ключові аспекти впливу способу життя на довголіття людини в Україні. Одним із найважливіших аспектів тривалості життя є здоровий спосіб життя, який включає раціональне харчування, регулярну фізичну активність, відмову від шкідливих звичок та підтримання здорового психологічного стану. Результати. Встановлено, що тривалість життя залежить від загального стану організму, на який впливає здоровий спосіб життя. Правильне харчування забезпечує організм необхідними поживними речовинами, підтримуючи нормальну роботу органів та систем. Регулярна фізична активність покращує функціонування серцево-судинної системи, зміцнює м’язи та кістки, підтримує нормальний обмін речовин. Відмова від шкідливих звичок, таких як куріння та вживання алкоголю, знижує ризик розвитку серйозних захворювань. Здоровий психологічний стан, відсутність стресу та депресії сприяють збереженню здоров’я та покращенню якості життя. На основі проведеного аналізу було виявлено, що частка населення з раціональним харчуванням, фізичною активністю та без шкідливих звичок зростає, що корелює зі збільшенням середньої тривалості життя. Також зазначено, що здоровий спосіб життя допомагає запобігти розвитку багатьох хронічних захворювань і підтримує оптимальний рівень функціонування організму, сприяючи досягненню довголіття. Висновки. Для досягнення здорового способу життя необхідно враховувати різні аспекти, що сприяють підтримці фізичного та психічного здоровʼя, включаючи правильне харчування, фізичну активність, відсутність шкідливих звичок, здоровий режим дня та сон, а також контроль рівня стресу і забезпечення позитивного емоційного стану. Здоровий спосіб харчування є важливим чинником, що впливає на тривалість життя. Тому, щоб досягти довголіття та забезпечити якісне життя, необхідно звертати увагу на своє харчування та включати в раціон здорові продукти, багаті на поживні речовини та вітаміни.