РОЛЬ ГРОМАДСЬКОГО СЕКТОРА У ПРОВЕДЕННІ ВАКЦИНАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Никитюк, С. О.; Паничев, В. О.; Якимчук, Ю. Б.; Стельмах, О. Є. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: проаналізувати роль громадського сектора у проведенні вакцинації населення, знайти фактори впливу на імунопрофілактику населення. Матеріали і методи. У роботі здійснено оцінку стану імунізації населення в Тернопільській області за даними Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Аналіз даних здійснювався за допомогою науково-метричної бази Web of Science Core Collection. Результати. Імунопрофілактика є найважливішою складовою національної стратегії безпеки. На сьогодні є актуальною потреба впровадження Стратегії розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб й операційного плану її реалізації у 2023–2025 рр. Ця проблема вирішується впровадженням заходів на національному і регіональному рівнях та надавачів послуг на регіональному рівні. Проаналізовані дані ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у Тернопільській області за шість місяців 2023–2024 рр. (частота захворюваності за нозологіями). Наведені основні цілі та стратегії активізації заходів імунізації, що приведе до покращення результатів вакцинації населення. Висновок. Виконання вимог Стратегії розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період до 2030 р. й операційного плану її реалізації у 2023–2025 рр. приведе до зниження інфекційної захворюваності серед дітей і дорослих.