ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЛІДЕРСЬКИХ ЯКОСТЕЙ ФАХІВЦІВ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА МЕНЕДЖЕРІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Петрашик, Ю. М.; Трущенкова, Л. В.; Повражек, І. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: дослідити особливості формування лідерських якостей менеджерів у сфері охорони здоров’я та менеджерів охорони здоров’я. Матеріали і методи. Ми провели комплексне дослідження з метою вивчення найкращих практик, що застосовуються в Україні та деяких інших країнах у сфері розвитку лідерських навичок серед медичних працівників та управлінців. У дослідженні було використано змішаний підхід, що поєднує якісний та кількісний аналіз для отримання всебічного уявлення про стратегії та програми, що реалізуються в цих країнах. Результати. Підготовка менеджерів є надзвичайно важливою в галузі охорони здоровʼя та в таких авторитетних професійних установах, як Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України. Для розуміння суті навчання лідерства у сфері охорони здоровʼя вирішальну роль відіграє середовище, а також підходи, які слід застосовувати для індивідуального й колективного навчання, щоб підвищити ефективність лідера в галузі охорони здоровʼя. Включення різних стратегій розвитку лідерства й розуміння процедур покращує процес навчання менеджерів у сфері охорони здоровʼя. Висновки. Існує значна кількість доказів, що підтверджують значний вплив ситуаційного контексту, особливо в динамічному й дуже складному середовищі охорони здоровʼя, на формування необхідних управлінських компетенцій і методологій розвитку менеджерів, які використовуються для професіоналізації управління охороною здоровʼя в Україні. Дослідження розглядають розвиток лідерських якостей не лише як особистий розвиток, але й як соціальний процес, на який впливають конкретні контекстуальні фактори й етап карʼєри керівника в галузі охорони здоровʼя. Методології підготовки менеджерів мають бути спрямовані на формування лідера у сфері охорони здоровʼя, який має глибоке розуміння специфіки своєї діяльності й демонструє компетенції, яких очікує від нього галузь охорони здоровʼя. Ефективні методики підготовки менеджерів мають більше шансів на успіх, якщо вони орієнтовані на розвиток практичних знань і підвищення здатності лідера адаптуватися й розвиватися у відповідь на виклики, що постають перед ним у поточному контексті охорони здоровʼя.