ПАТОГЕНЕТИЧНІ ПЕРЕХРЕСТЯ СИНДРОМУ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ ТА МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ В ЖІНОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ: (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Хміль, С. В.; Правак, Ю. Б. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України, 2024)
Мета: визначити характерні особливості та потенційні акушерські наслідки поєднаного перебігу синдрому полікістозних яєчників та метаболічного синдрому при безплідді у молодих жінок із нереалізованим репродуктивним потенціалом. Матеріали і методи. Проведено систематичний огляд та порівняльний аналіз 24 наукових публікацій і літературних джерел із бази PubMed за останні 5 років, що стосуються досліджень у галузі репродуктивної медицини щодо впливу синдрому полікістозних яєчників та метаболічного синдрому на розвиток безпліддя в жінок репродуктивного віку і на виношування вагітності. Результати. Аналіз літератури виявив цілий ряд спільних ланок патогенезу СПКЯ та метаболічного синдрому в жінок із безпліддям та іншими розладами фертильності. Новітні дослідження рекомендують класифікувати СПКЯ за двома підтипами: репродуктивним та метаболічним. Інсулінорезистентність має ключову роль у розвитку синдрому полікістозних яєчників. Патологічне коло замикається і за рахунок гіперандрогенії та ожиріння. Саме дефектний стероїдогенез провокує розвиток різних метаболічних порушень, які є досить гетерогенними, а разом наявні при синдромі полікістозних яєчників інсулінорезистентність, вісцеральне ожиріння, дисліпідемію та гіперандрогенію можна класифікувати як метаболічний синдром. Деякі питання щодо менеджменту безпліддя при синдромі полікістозних яєчників та метаболічному синдромі є вельми дискутабельними та контроверсійними, про що вказують автори з різних країн світу. Висновки. Синдром полікістозних яєчників виступає своєрідною платформою для розвитку багатьох коморбідних патологій. Якість життя таких пацієнток, їх репродуктивне та соматичне здоров’я, реалізованість репродуктивних планів напряму залежать від менеджменту всіх наявних проявів патології. Підхід до діагностики та лікування жінок репродуктивного віку, що мають проблеми із фертильністю, безпліддя і невиношування вагітності, має бути комплексним.